Yritykset ja oppilaitokset parempaan yhteistyöhön

Jyväskylä on yksi suurimmista jollei suurin opiskelijakaupunki Suomessa laskentatavasta riippuen. Meillä Jyväskylässä on yli 40 000 opiskelijaa ahkeroimassa opiskeluidensa parissa. Valtava olemassa oleva potentiaali meidän kaupungissa jo valmiina myös yritysten näkökulmasta. Millainen tilanne on nyt ja voisiko se kehittyä parempaan suuntaan niin opiskelijoiden kuin yritystenkin näkökulmasta. Mielestäni voisi. Suurin Jyväskylästä poismuuttava ikäryhmä on 25-30 vuotiaat eli tähän kuuluu moni opiskelunsa päättänyt. Mielestäni tässä ikäryhmässä on potentiaalia ja tähän pitää panostaa. Näkemystä ja kokemusta näihin asioihin tuo luottamustehtäväni Gradian työelämävaltuuskunnassa, lasteni tämänhetkiset opiskelupaikat Gradialla lukiossa, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa. Sekä yli kymmenen vuotta Jyväskylässä toiminut yksityinen hiusmuotoilukouluni. Tällä hetkellä yrityksessämme on 27 opiskelijaa työssäoppimassa.

Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Gradia suurimpina tekevät jokainen hyvää työtä tahoillaan. Yhteistyötä yritysten kanssa löytyy jo tällä hetkellä, mutta siinä olisi kehitettävää ja suuri voimavara vielä käyttämättä.

Pidän ensiarvoisen tärkeänä, että koulut ja yritykset lisäävät voimakkaasti yhteistyötään Jyväskylässä. Useasti yritykset kokevat ettei heillä ole aikaa ja resursseja ottaa opiskelijoita työssäoppimaan. Tähänkin asiaan on saatavissa molempia osapuolia miellyttäviä ratkaisuja kun mietitään asioita tarkemmin. Tässä muutama konkreettinen tapa lähteä parantamaan asiaa.

Koulujen panostusta yrityskoordinaattoreiden palkkaamiseen, joiden tehtävänä on aktiivisesti olla yhteydessä yrityksiin ja luoda toimivia räätälöityjä toimintamalleja yritysten ja oppilaiden välille. Samoin koulujen pitäisi hyödyntää laajoja mahdollisuuksiaan mitä jo on olemassa pidempiaikaisiin työssäoppimisjaksoihin yritysten kanssa. Tällöin yrityksillä olisi kiinnostavampaa ottaa ja ohjata oppilaita kun heistä ja heille opetetusta tietotaidosta olisi pidempiaikainen hyöty yritykselle kuten myös oppimisen kannalta opiskelijalle. Näillä pidempiaikaisilla työssäoppimisjaksoilla uskoisin olevan vaikutusta myös työllistämisen näkökulmasta, kun opiskelija ja työnantaja tuntisivat paremmin toisensa.

Koulujen päämäärän uskoisin olevan kouluttaa osaavaa työvoimaa ja yritykset palkkaavat osaavia työntekijöitä, jolloin intressit ovat samat. Näillä Jyväskylän opiskelijamäärillä kaupungissamme on hieno tilanne ja panostamalla yhteistyöhön kaikki voittavat.

-Aki Korpinen nro. 514

Viimeisimmät blogi kirjoitukset

Kokoomus, Koulutus, Kuntavaalit 2021, Yrittäjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *